Sodelujemo

Župnija Javorje praznovala 140. obletnico

Z razstavo Petra Jovanoviča, sveto mašo in druženjem zaokrožili farno žegnanje

 

Župnija Javorje je ta konec tedna praznovala 140. obletnico. Vrhunec praznovanja je bila včerajšnja slavnostna nedeljska sveta maša, ki jo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, krajani in obiskovalci pa so se pod šotorom na dvorišču župnišča ob pogovoru in kulturno-zabavnem programu družili še v pozno popoldne.

Že v petek, 2. septembra pa je bilo v prostorih telovadnice Podružnične osnovne šole Javorje odprtje razstave slik domačega samorastnika Petra Jovanoviča, čigar novejša risarska dela so vsebinsko naravnana na poezijo Alojza Grozdeta, mučenca iz sovraštva do vere, dijaka, člana Marijine kongregacije in Katoliške akcije. Gre za četrto umetnikovo razstavo v domačem kraju, sicer pa je samostojno razstavljal blizu stokrat. »Najtežje je razstavljati doma, pred domačimi ljudmi,« je povedal skromen in tih umetnik Peter Jovanovič. Za presenečenje večera je v imenu župnije Javorje poskrbel Zvone Možina, ki je zbrane seznanil, da je imel Peter prvo samostojno razstavo pred natančno petimi desetletji, na isti dan, isti datum, isto uro, le da je bila v bližnji Škofji Loki in ne domačih Javorjah. V kulturnem programu so sodelovali flavtistka Andreja Turk in Javorski pevci, razstavo je na pot pospremil Boštjan Soklič, kustos Loškega muzeja, odprl pa Franci Petrič, urednik tednika Družina. Zbrane je nagovorila tudi dr. Milena Alič, ki je ob praznovanju 140. obletnice Župnije Javorje pripravila spominsko publikacijo na več kot tridesetih straneh. Orisuje zgodovino poselitve in upravne ter cerkvene ureditve, ustanovitev same župnije Javorje leta 1876, omenjeni pa so tudi vsi župniki v Javorjah in razvoj župnije v njihovem času. Tako izvemo, da je bil prvi župnik v Javorjah Matevž Jereb, petnajsti po vrsti pa je Ciril Istenič, ki je v raj pod Blegošem prišel leta 2007. 
Na angelsko nedeljo pa je v Javorjah žegnanje, ki ga je letos zaznamovala še okrogla obletnica župnije. Slovesno sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, udeležila sta se je tudi poslanec v Državnem zboru Žan Mahnič in župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež. Na pobudo domačega župnika Cirila Isteniča je nadškof Zore izročil priznanje za 40 let igranja na cerkvene orgle Janezu Dolencu, ki je z orgelsko spremljavo cerkvenega petja začel že kot desetletni fantič.  

Javorska fara ima dolgo in bogato zgodovino. Pred šestimi leti je praznovala 300 letnico posvetitve župnijske cerkve, pred tremi leti je Prostovoljno gasilsko društvo Javorje praznovalo 60. letnico,  lani je minilo 110 let od začetka delovanja osnovne šole v Javorjah,  včeraj je bilo praznovanje 140. letnice župnije Javorje. Pri omembi okroglih obletnic se krajani z veseljem spominjajo tudi praznovanja 60. rojstnega dne in godu domačega župnika Cirila Isteniča leta 2011 in njegovo srebrno mašo julija pred dvema letoma. 

V bogatem kulturnem programu po maši so sodelovali Mežnarjevi ljudski godci, domači plesalci s folklornimi plesi, dramski igralec Gregor Čušin, Blegoške sinice, Oratorijski zborček, mladi harmonikarji Nejc Božnar, Matej Oblak in Blaž Oblak, z venčkom Avsenikovih viž pa sta praznovanje sklenila Tanja Zavašnik in Blaž Kokelj. Prireditvi je povezovala Saša Pivk Avsec.  

Da so Javorci složni ljudje, pripravljeni sprejeti vsakogar in ga pogostiti, se je še enkrat več izkazalo na krajevnem praznovanju, ko so se mize šibile pod domačimi dobrotami. Župnijski pastoralni svet in župnik Ciril Istenič pa so poskrbeli, da bo praznovanje 140. letnice župnije Javorje vsem ostalo v večnem spominu.

Share

Butična ponudba poslovnih znanj

AKTUALNO

Media butik napoveduje:

15. november 2018 - Nemogoče je ne-komunicirati - Ljudska univerza Tržič- trening javnega nastopanja

20. november 2018 - Govorim z žarom in z veseljem javno nastopam - Biotehniški center Naklo - trening javnega nastopanja

22. november 2018 - Nemogoče je ne-komunicirati - Ljudska univerza Tržič- trening javnega nastopanja

24. november 2018 - Dobrodelni koncert STOPIMO SKUPAJ za prizadete v poplavah v občini Tržič - izvedba

27. november 2018 - Govorim z žarom in z veseljem javno nastopam - Biotehniški center Naklo - trening javnega nastopanja

29. november 2018 - Nemogoče je ne-komunicirati - Ljudska univerza Tržič- trening javnega nastopanja

4. december 2018 - Govorim z žarom in z veseljem javno nastopam - Biotehniški center Naklo - trening javnega nastopanja

15. december 2018 - Koncert PRIFARSKIH MUZIKANTOV in evrovizijskega zbora leta CARMEN MANET - Športna dvorana Trata - Škofja Loka - organizacija

23. december 2018 - Jerbas domačih Poljane - organizacija

5. februar 2019 - Celi, od glave do pete - tečaj javnega nastopanja za Mars Venus Ljubljana

5. marec 2019 - Celi, od glave do pete - tečaj javnega nastopanja za Mars Venus Ljubljana

7. marec 2019 - Ženski večer - Obrtna zbornica Slovenije - povezovanje programa

19. marec 2019 - Celi, od glave do pete - tečaj javnega nastopanja za Mars Venus Ljubljana

2. april 2019 - Govorim z žarom in z veseljem javno nastopam - Obrtna zbornica Slovenije - trening javnega nastopanja

9. april 2019 -Govorim z žarom in z veseljem javno nastopam - Obrtna zbornica Slovenije - trening javnega nastopanja

16. april 2019 - Govorim z žarom in z veseljem javno nastopam - Obrtna zbornica Slovenije - trening javnega nastopanja

23. april 2019 - Govorim z žarom in z veseljem javno nastopam - Obrtna zbornica Slovenije - trening javnega nastopanja

30. april 2019 - Govorim z žarom in z veseljem javno nastopam - Obrtna zbornica Slovenije - trening javnega nastopanja

 

 

Stopite v stik z nami

Vse pravice pridržane, 2016