Sodelujemo

JERBAS DOMAČIH V POLJANAH ZNOVA NAVDUŠIL Z ANSAMBLI Z VSEH VETROV

 

Zadnja nedelja pred Božičem je v Poljanah že tradicionalno mesto druženja ljubiteljev domače glasbe in narečne besede na božičnem koncertu, ki ga pripravlja Agencija Media butik v sodelovanju z Občino Gorenja vas-Poljane. V polni telovadnici OŠ Poljane so v bogatem programu Jerbasa domačih uživali tako obiskovalci kot tudi nastopajoči, ki so s svojo energijo in brezhibnimi nastopi v živo poskrbeli za nepozaben koncert. V njem sta uživala tudi veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji mag. Sigrid Berka in poslanec v Državnem zboru RS Žan Mahnič.

V Jerbas domačih smo včeraj popoldne zlagali domače viže z ansambli in godci, ki so sami po sebi nekaj posebnega ali pa imajo v svojem sestavu inštrumente ali glasovne sposobnosti, ki odstopajo od drugih. Začetek koncerta vedno naznani pesem Cvetje v jeseni, ki jo je na citre letos zaigrala Klara Peternelj. Najstarejši godec na odru je imel 86 let. Janez Gartner, Mežnarjev z Jarčjega Brda je skupaj s sinom Janezom in vnukom Luko zaigral ljudski viži, bolj kot tehnična brezhibnost izvedbe pa jim je pomembno ohranjanje duše in način podajanja melodij, ki so zaljšale čas našim dedom in očetom, danes pa jih sodoben način življenja vse bolj potiska ob rob. Prvi izziv na velikem odru so odlično opravili člani zasedbe Od mostička do mostička, ki je zgled dobrega sodelovanja med sosednjimi vasmi v Poljanski dolini in ima v svojem sestavu tudi škaf bas, ki ga je le redko opaziti v narodno-zabavnih zasedbah. Ansambel Odklop z Bukovega vrha je nase opozoril že na letošnjem Večeru narečnih viž, dekle in fantje pa obljubljajo, da lahko v kratkem pričakujemo nove skladbe iz njihovega gnezda. Člani ansambla Vikend, ki se lahko pohvalijo s številnimi nagradami s festivalskih odrov, ostajajo skromni fantje, ki negujejo večglasno petje in imajo v tem prazničnem decembru veliko igranj po vsej Sloveniji. Posebno energijo so na oder dvorane v Poljanah prinesle Mara in ljudske pevke. Z zanimanjem so poslušale vse nastopajoče in se veselile, da tudi na poljanskem ohranjamo bogato kulturno dediščino. Z belokranjskim melosom in zvenom tamburice je obiskovalce v dvorani očaral Ansambel Tonija Verderberja. Med drugim je zaigral skladbo Spomin na božični večer, s katero so bili, kot je povedal Toni, še v rajnki Jugoslaviji med prvimi, ki so posneli pesem s tako vsebino, kar je bila v tistih časih senzacija. Štedientje so imeli v začetku decembra tradicionalni koncert v bunkerju Rupnikove linije, s svojimi priredbami in izvirnostjo pa so še enkrat več tudi na Jerbasu domačih dokazali, da se jim študentska leta obrestujejo. Za vrhunec večera pa so poskrbeli legendarni Fantje z vseh vetrov, ki so imeli včeraj sploh prvi nastop v Poljanah v svoji bogati glasbeni karieri. Vzemi si čas, Sosed, dober dan, Ne pozabi domovine, Zadnji poletni dan, Te domače viže in druge so odmevale tudi iz ust obiskovalcev, saj so njihove viže prepoznavne in tesno vtisnjene v srca ljudi.

Te domače viže je bila tudi rdeča nit letošnjega Jerbasa domačih, za katerega je vezne besede spisala Tončka Oblak, spretno pa sta jih na odru obračala birt Jernej Andreuzzi in Janez Čadež, ki se je pri njem ustavil na kozarčku rdečega. Tega je bil deležen tudi župan Občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež, ki je izrazil zadovoljstvo nad opravljenim delom v občini v letu, ki se počasi izteka in se veselil odlične izvedbe Jerbasa domačih. Dobre odnose in upanje nad uspešnim nadaljnjim sodelovanjem je v slovenski besedi izrazila tudi avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka.

Vse niti izvedbe koncerta je imel v rokah Boštjan Avsec, direktor Agencije Media butik, ki se veseli že prihodnjega leta, ko bo v Poljanah že 10 Jerbas domačih. »Deseti obletnici našega podjetja in deseti izvedbi koncerta primeren program bomo pripravili. Nekaj idej že imamo, vsekakor pa želimo, da Jerbas domačih ostane še naprej kraj srečevanja srčnih ljudi, ki slovensko pesem spoštujejo in jo nosijo v sebi.«

Da si obiskovalci od blizu in daleč lahko koncert ogledajo po simbolični ceni vstopnic, velja naša iskrena zahvala vsem pokroviteljem in donatorjem. Generalni pokrovitelj prireditve je TIGRAD d.o.o. iz Logatca, specializirano podjetje za izvedbo vseh vrst gradbenih del. Gradijo hiše, stanovanja, kmetijske in poslovne objekte. Glavni sponzor je Avtohiša Lušina d.o.o. iz Gosteč pri Škofji Loki, salon vozil in pooblaščeni serviser vozil Hyundai in Suzuki.

Sponzorji so naslednja podjetja: Gajles Tržič, Dolenc d.o.o – Nizke gradnje in betonarna Škofja Loka,  Polycom Poljane, Lesgal – lesna galanterija s Planine pri Cerknem, Adriatic Slovenica, Transles – trgovsko in prevozno podjetje iz Dražgoš, Sečnik Transport, Dom Trade Žabnica, Mebor in Minervo.Iskrena hvala vsem sponzorjem samostojnim podjetnikom. Ti so: Avto Help Igor Zupanc, Gradbena mehanizacija Oblak Janez, Prosmer Robert Janša, Izkopi in prevozi Janez Bradeško, Storitve z gradbeno mehanizacijo Krek Edo, Kozmetični salon Urška, TGM VIC Jure Burnik- storitve z gradbeno mehanizacijo,  Strojno ključavničarstvo Simon Jeram,  spletna trgovina Pričaraj.si Marko Šubic in storitve z gradbeno mehanizacijo Krek Roman. Donatorji so: Avtoprevozništvo Martin-Valentina Frelih, KPL d.o.o., Adacta Plus, Alpetour potovalna agencija, Topos Hotavlje, IEI d.o.o.,  Ravnikar Potokar d.o.o., Habjan transport, Ines d.o.o., Gorenje surovina, Mapri Proasfalt, Jejlar Transport, Spar Slovenija, Gostilna na Vidmu in Trgovina Tinček iz Škofje Loke. Medijski pokrovitelj koncerta je Radio Sora.  

Share

Butična ponudba poslovnih znanj

AKTUALNO

Novo v Media butiku:

NUDIMO NAJEM ELEKTRIČNEGA KOLESA z opremo (ključavnica, čelada, polnilec baterije in nosilca za prevoz kolesa z montažo na vlečno kljuko). Rezervacije in informacije na 051 697 737.

 

 

Stopite v stik z nami

Vse pravice pridržane, 2016