Sodelujemo

Na Bledu bomo okušali odlična slovenska vina

Prelepa Gorenjska res ni poznana kot vinorodna pokrajina, drži pa, da je bilo v preteklosti v okolici Bleda kar nekaj vinorodnih področij. Trta uspeva, grozdje dozori, po vincu pa srce hrepeni. Če že vina Gorenjci ne pridelujemo, pa si ga želimo vsaj slastno okušati.

Kovnica zgodb in Media butik v sodelovanju z Občino Bled zato letos pripravljata 1. BLEJSKI VINSKI FESTIVAL, ki bo v času od 10. do 12. avgusta 2018, od 15. do 23. ure ob Blejskem jezeru.

Na stojnicah bo odlična vina predstavilo več kot 20 slovenskih vinarjev iz različnih vinorodnih okolišev. Vinsko raznolikost  Slovenije želimo na vrhuncu sezone predstaviti tujim in domačim gostom Bleda. V tem času je Bled polno zaseden, kar je zagotovilo za številčen obisk prireditve.

Obiskovalcem bodo na voljo degustacijski kuponi, ki jih bodo lahko kupili na posebej označenih mestih na vhodnih točkah na glavni blejski promenadi. Degustacijski paket vsebuje štiri kupone, s katerimi bodo obiskovalci lahko okušali vina na dvajsetih stojnicah in steklen kozarec s podobo Bleda, ki je turistom lahko tudi lep spomin na preživete počitnice v gorenjskem turističnem biseru. Zgodbo vinarjev na glavni blejski promenadi bo od 10. do 12. avgusta spremljala tudi slovenska domača glasba, za katero bosta poskrbeli skupini Projekt in Strmina express.

»Življenje je prekratko, da bi pili slabo vino,« je zapisal neznani avtor, zato vabljeni, da se nam pridružite na 1. Blejskem vinskem festivalu in okušate res izjemna slovenska vina. 

 

 

Na stojnicah bodo svojo ponudbo med drugim predstavili naslednji vinarji:

Izvrstno briško vino bomo okušali na stojnici Kmetije Blaževi, ki se nahaja v Gornjem Cerovem, le streljaj stran od Nove Gorice. Vino nosi hišno ime po nonotu Blažu, ki je pred več desetletji začel s sajenjem trt in vinarstvom. Rdeča vina eno leto zorijo v hrastovih sodih, veliko povpraševanje pa je tudi po vinu cabernet souvignon in rumeni peneči rebuli.    

Davorin Slejko iz Dornberka je vinar z dušo in telesom, ki se z blagovno znamko Vina Dornberg predstavlja od leta 2006 in več kot uspešno nastopa tako na slovenskem kot na mednarodnem tržišču. Skupaj s kooperanti letno pridela 100.000 litrov kakovostnih in vrhunskih vin avtohtonih in svetovnih sort.

Vina iz Vinarstva Gaube iz Svečine so že leta sinonim za kakovost. Pred desetimi leti so začeli z izgradnjo nove vinske kleti kapacitete 60 tisoč litrov. Pretežno kletarijo suha vina v inox posodah, saj pri vinih poudarjajo svežino in sadnost.

Karakter vin Ferjančič s Planine pri Ajdovščini se kleše v objemu sonca in vipavske burje na šestih hektarjih raznolikih vinogradov, posejanih po obronkih Zavrha, Svetega Pavla, Majerije, Pila, Planine in Stopš. Sončna, zahtevna terasasta pobočja z mineralno lapornato zemljo botrujejo butičnim količinam vrhunskega pridelka. Udarna trojka so pinela, zelen in merlot.

Vina Avos so blagovna znamka vin družinske kmetije Kocuvan, ki ima vinsko klet in vinograde v kraju Sovjak v Sv. Juriju ob Ščavnici. Usmerjeni so v pridelavo belih, svežih, sadnih in sortno poudarjenih vin. V ponudbi imajo suha, polsuha in polsladka vina.

Vinogradništvo in vinarstvo sta pri Žorževih na Slapu pri Vipavi tradicija, ki sega v daljno leto 1696. Kmetija je ena večjih družinskih kmetij v Vipavski dolini, ki letno pridela do 60 tisoč litrov vrhunske kapljice. Vinograde imajo zasajene s sortami merlot, cabernet sauvignon, barbera, sivi pinot, sauvignon, rumeni muškat, malvazija, rizling in rebula, posebno mesto  pa imata avtohtoni sorti zelen in pinela.

Vinska zgodba družine Puklavec se je začela leta 1934 z zastavljeno vizijo: skupaj ustvarjati najboljša vina. Ta se rojevajo v osrčju slikovitih Ljutomersko-Ormoških goric. Ponudba kleti Puklavec Family Wines vključuje širok izbor vin za različne kanale na več kot 20 trgih. Trenutno proizvedejo 4 milijone litrov vina letno in so eden največjih slovenskih izvoznikov vin, ki so preletela že ves svet.

Na obrobju Ljutomersko – Ormoškega vinorodnega podokoliša se na Pavlovskem Vrhu razprostirajo vinogradi Vinogradništva družine Kos. Danes obdelujejo 20.000 trsov. V Kosovih vinogradih uspevajo šipon, laški rizling, kerner, chardonnay, rizvanec, sivi pinot, sauvignon, rumeni muškat, modri pinot in ranfol.

Hiša Joannes Protner spada med večje družinske kmetije in se nahaja na Mariborski vinski cesti. Več kot 200 let staro vinsko klet so razširili in opremili s sodobno vinarsko opremo. Nekatera vina Joannes zorijo v hrastovih sodih najmanj pol leta, nekatera od njih gredo na trg po komaj dveh letih.  Veliko vin Protnerjeve hiše Joannes se ponaša z medaljami na mednarodnih sejmih.

Vinarska družina iz Vipavske doline, predana zemlji in vinu je tudi družina Rikot. Rikotavi se trudijo, da sedem hektarjev vinogradov obdelujejo čimbolj sonaravno. Njihova posebnost je, da pridelujejo veliko različnih sort vin, ob dobri letini kar petnajst. Vina so v sicer sodobno opremljeni kleti negovana po tradicionalnih postopkih, ki jih mladi gospodar dopolnjuje z novejšimi smernicami predelave.

Domačija Prus s Krmačine pri Metliki izžareva vedrino prijetnega življenjskega utripa. Pridelujejo vse kategorije vin: od penine do mirnih vin rednih trgatev do predikatov, kot so pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, ledeno vino, suhi jagodni izbor in tudi posebnost, slamnato vino – vino iz sušenega grozdja. Vinska klet Prus je znana predvsem po predikatnih vinih, za katera so prejeli številne zlate, velike zlate medalje in šampionska odličja na vinskih ocenjevanjih doma in mednarodnih ocenjevanjih v tujini.  

Na sončnem griču Zgornjega Hlapja v osrčju Slovenskih goric, stoji sredi vinograda dom Vinogradništva Karla Fabijana. Izjemne vinogradniške lege, strokovno zgrajena vinska klet in skrbno kletarjenje dajejo vrhunska vina. Z moderno kletno opremo dosegajo stabilnost razmer in pogojev v kleti. Prav tako uspešno kontrolirajo fermentacijo in dozorevanje vin. S posebno ljubeznijo negujejo Fabijanovo penino, večkrat z zlatom odlikovano.

Vinogradi in oljčniki posestvo Vina Montis, Marezige, se razprostirajo na nadmorski višini 150 metrov, kjer sredozemsko podnebje in istrska prst ponujata zelo ugodne razmere za rast trt in oljk. V njihovi ponudbi sta dva izbora avtohtonih sort vin slovenske Istre: Malvazija, Refošk, Muškat, pa tudi drugi proizvodi, kot so refoškov liker Montinjanček, domača grappa in eko ekstra deviško oljčno olje. Slogan Vin Montis je Uživaj zdravo, da boš zdrav užival.

Na družinski kmetiji Danila Mavriča v Dobrovem v Goriških Brdih obdelujejo približno šest hektarjev vinogradov. Pridelajo največ belega vina – rebule, sivega pinota, zelenega sauvignona, sauvignona in chardonnayja. Med rdečimi pa prevladujeta merlot in cabernet sauvignon.   

Share

Butična ponudba poslovnih znanj

AKTUALNO

Novo v Media butiku:

NUDIMO NAJEM ELEKTRIČNEGA KOLESA z opremo (ključavnica, čelada, polnilec baterije in nosilca za prevoz kolesa z montažo na vlečno kljuko). Rezervacije in informacije na 051 697 737.

 

 

Stopite v stik z nami

Vse pravice pridržane, 2016